MADDE 1- DERNEĞİN ADI :
Deniz Ürünleri Sanayicileri Derneği'dir. Kısa adı DESAD'tır.
MADDE 2- DERNEĞİN MERKEZİ :
Derneğin merkezi İstanbul' dur. Şubesi yoktur.
BÖLÜM -1
KURULUŞ AMACI VE HİZMET KONULARI
MADDE- 3 AMAÇ VE HİZMET KONULARI :
Ülkemiz Deniz Ürünleri Sektörünün üretici, tedarikçi kuruluşlarını sektörel bir çatı altında toplayarak dernek üyeleri arasında iş birliğini sağlamak, ulusal hak ve menfaatlerini korumaktır. Bu alanlarda faaliyette bulunan gerçek ve tüzel kişiler deniz ürünleri ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda üretim yapmak, iş yerlerinde gerekli teknik ve hijyenik şartları taşımak ve deniz ve su ürünleri sektörünün gelişimine yönelik her türlü mesleki ve sektörel çalışmalarda bulunmaktır. Sektörel rekabet kurallarına uymak tüketici ve üretici haklarını korumak ve çevreye zarar vermemek ana kuralları içinde çalışmaya ve bu faaliyetlere katkı sağlayarak sorumluluk taşımayı amaç edinmişlerdir.
Ayrıca Ülkemizde gelişmiş ulusal standartlı deniz ürünleri tüketimini arttırmak tüketicilere sağlıklı, kaliteli ürünler saplamak üzere deniz ürünleri sektörü hakkında gerekli bilgilendirmeyi ve bilinçlendirmeyi sağlamaktır.
Ülkemizdeki deniz ürünleri tüketimini AB normlarına yükseltmek.
İlgili sektördeki tüm alanlarda üretici ve tüketici haklarının yürütülüp geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak, deniz ürünleri sektörü ve ilgili yan sanayiinin üreten ve pazarlayan, tüketen kurum ve kuruluşların temsilcileri ile bu alanlarda faaliyet gösteren gerçek kişilerin arasında yakın bir işbirliği ve mesleki dayanışmayı sağlamaktır.
Dernek üyelerini ilgilendiren sektör el konularda kararlar almak deniz ürünlerinin üstün özelliklerini ön plana çıkarmak, tüketilen diğer sağlıksız ürünlerden ayrıştırmak ve Türk kamuoyunu bu konuda bilgilendirmek.
Üreticiler arasında sektör el birlik sağlayarak mevzuat hazırlık ve geliştirme çalışmaları için devlete ve yetkili kuruluşlara danışmanlık yaparak gelişmelere yön vermek. Dünyadaki Sağlıklı Deniz ürünlerine kıyasla Türkiye'deki sektörel potansiyelin ve gücün kamuoyuna vurgulanması ve korunması, tespiti ve değerlendirilmesi yönünde çalışmalar yapmak.
Türk ve Dünya tüketicisine sağlıklı deniz ürünleri konusunda daha iyi hizmet vermek için geliştirici yönde eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapmak. Türk ve dünya tüketicisine sağlıklı deniz ürünleri konusunda daha iyi hizmet vermek için geliştirici yönde eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapmak.
Ülkemiz deniz ürünleri sektörü konusunda araştırmalar yapmak üyeleri bilgilendirmek, üyelerin mesleki bilgilerini arttırmak için toplu yurt içi ve yurt dışı inceleme gezileri panel, seminer ve konferanslar düzenlemek ve uluslararası kongrelere katılmak.
Üretici kuruluşların ihtiyacı bulunan kalifiye personelin yetiştirilebilmesi için eğitim programları düzenlemek. Deniz ürünleri konusunda halk sağlığını tehdit edici unsurlara karşı dernek üyelerinin kamu sağlığı yönünde birlikte ortak hareket etmesini sağlamak.
Çalışan mevcut tesislerin ihracat potansiyelini arttırıcı yönde çalışmalar yapmak ve fiili kapasitelerini takip ve teşvik etmek. Bilimsel ve mesleki araştırmalar yapmak bunları desteklemek, yardımda bulunmak üyeler ve üniversiteler ve araştırma kuruluşları arasındaki iş ve güç birliğini desteklemek.
Amaç ve kamuoyuna yönelik faaliyetleri için radyo, televizyon, gazete, dergi kitap, broşür, web sitesi vb. iletişim vasıtalarından faydalanmak. Toplantılar, kurslar seminerler, konferanslar, kongreler, paneller ve yazışmalar tertip etmek. Halen mevcut ve ileride
kurulacak yerli ve yabancı özel ve resmi kuruluşlar ticaret ve sanayi odaları, borsalar, mesleki kuruluşlar, vakıf, dernek, birlik ve benzerler ile iş birliği yapmak.
Deniz ürünleri sanayinin güçlenmesi için sanayicilerin, iş ve bilim adamlarının, devlet, kamu ve özel sektör kuruluşlarının görüşlerini alarak resmi makamlara duyurmak, gerekli koruma ve teşvikin sağlanması için temaslar ve çalışmalar yapmak.
Kuruluş amacına uygun yeni üyelerin alınmasına fahri ve onursal kazanılmasına çaba harcar. Dernek içinde oluşturulacak çalışma grupları, komiteler yada uzman kişiler aracılığı ile araştırma, inceleme ve etütler yapar öneri ve dilekleri saptar.
Amaç ve hizmet konuları ile gelir arttırıcı projeler için ortaklıklar, iktisadi işletmeler, vakıflar ve yardımlaşma sandığı kurar. Konusu ile kuruluş amacı ve hizmet konuları için gereken taşınır ve taşınmaz mallar üzerinde her türlü hakları koydurabilir, işletebilir ve her türlü inşaat yaptırabilir, işletme kurabilir.
Hizmet konuları ile meslek ve sanata ilişkin toplantı, konferans, temsil, fuar ve festival ve gösterilere katılarak üyelerin bilgi, görgü ve deneyimlerinin artmasını sağlayacak geziler düzenler sektör el etkinliklerde bulunur. Kitap dergi, bülten web sitesi ve broşürler yayınlar.
Amaç ve hizmet konularına yönelik olarak yazılı ve görsel basında reklam verir, haber oturumlarda temsil ettirir. Yardım toplama kanunu ile bu ana tüzük hükümlerine uygun olarak yardım ve bağış alır ve verir. Koşullu yada koşulsuz vasiyetleri kabul edebilir.
Aynı amaca yönelik Federasyon ve Konfederasyonlara üye olabilir, İktisadi İşletme kurar ve işletebilir.
Amaç ve hizmet konularına yönelik gerekli diğer çalışmaları yapar.
MADDE 4- DERNEĞİN KURUCULARI
s.n. adı soyadı tabiyeti mesleği adresi
01 Osman Niyazi Önen T.C. Yönetici Göktürk Merkez Mh.Kemer Boyu Sk. Kemer Köy Evleri N:9 Eyüp-İstanbul
02 Sedat Ötleş T.C. İş Geliştirme Aksoy Mh. 1775/4 Sk. D:1 Karşıyaka-İzmir
03 Tamer Ünal T.C. Yönetici Nisbetiye Mh. Petrol Sitesi N:9-Bl D:4 Beşiktaş-İstanbul
04 Mehmet Behiç Pakyürek T.C. Yönetici Güzelyalı Mh. 89 Sk. N:5 Seyhan - Adana
05 Ömer Bağcı T.C. Yönetici Cumhuriyet Mh. 1991 Sk. N:8 D:2 Merkez- Aydın
06 Ahmet Sagun T.C. Yönetici Acarkent Sitesi N:16 D: B-180 Beykoz- İstanbul
07 Bülent Işık T.C. Yönetici Soyak Yenişehir Palmiye Sitesi A1 Blok K:14 D:58 Ümraniye-İstanbul
08 Osman Kocaman T.C. Yönetici Kuruçeşme Mh.İmar Sitesi B Blok/2 Beşiktaş- İstanbul
09 Osman Merzeci T.C. Yönetici Körfez Cd. No:3 Anadolu Hisarı
BÖLÜM -2
ÜYE OLMA, ÇIKMA VE ÇIKARILMA
MADDE 5- ÜYE OLMA VE ÜYELİK KOŞULLARI :
Derneğe üye olmak koşulları aşağıda gösterilmiştir.
18 yaşını doldurmuş, fiili ehliyet kullanma hakkına sahip ergin olmak,
Derneğin bir üyesi tarafından önerilmiş bulunmak,
Derneklere üye olmaları yasaklananlar, dernek ödentilerini ödememe nedeni dışında diğer nedenlerle dernek üyeliğinden sürekli olarak çıkarılmış olanlar ile özel kanunlarda aksine hüküm bulunmamak koşulu ile 5253 Sayılı Dernekler Kanununun 30 Maddesinde belirtilen koşullarda olanlar derneğe üye olamazlar.
Deniz Ürünleri Sanayi kuruluşları için ilgili kamu kuruluşlarından ve yetkili merciilerden; Tesis Kurma İzni yada İşletme Ruhsatı almış bir işletmenin şirketin veya bu işletmelere -şirketlere hammadde, yarı mamul madde satan şirketin işletmenin sahibi yada yönetim kurulu üyesi olmak,veya bu nitelikteki bir işletmeden derneğe üye olabilmesi hususunda yetki verilmiş olması.
Söz konusu işletmelerin her birinden en fazla üç(3) kişi derneğe üye olabilir.
MADDE-6- UYGUN DENİZ ÜRÜNLERİ ÜRETİCİLERİ KISTASLARI:
Yürürlükteki tüm ilgili yasa, tüzük ve yönetmeliklere uygun üretim yapıyor olmak. Ambalajlı ve/veya ambalajsız deniz ürünleri üreticisi olmak. Ulusal ekonomi içinde kayıtlı ekonomik faaliyetlerin tüm gereklerine ve sorumluluklarına sahip olmak.
MADDE 7- ÜYELİK TÜRLERİ :
Derneğin üyelik türleri aşağıya çıkarılmıştır.
a) Asli Üyesi: Dernek asil üyeliğine giriş formunun doldurup yıllık üye
aidatını ödeyerek derneğe asil üye kabul edilip, üye kayıt defterine kayıt edilir. Ruhsat üzerinde birden fazla kişi var ise, bunlardan bir tanesi üyelik kaydı olmak koşulu ile genel kurul toplantısına katılıp oy kullanır ve seçme ve seçilme hakkına sahip olur. Ayrıca dernek kurucusu olup dernekte başkanlık yapmış olanlar mal sahibi olmasalar dahi yıllık aidatını eksiksiz ödemek koşulu ile oy kullanır ve seçme ve seçilme hakkına sahiptir. Ayrıca tüzel kişiler de derneğe üye olabilir. Tüzel kişileri yetkilendirilmiş gerçek kişiler temsil eder.
Üyeliğin gerektirdiği her türlü yükümlülükleri üstlenmiş ve üyelik sorumluluğu ile haklardan yararlanan üyedir. Üyenin hakları gereken koşulları içermek kaydı ile her türlü göreve aday olmak ve oy kullanmak, yükümlülükleri ise özel ve genel kurul toplantılarına katılmak, ödentilerini zamanında ödemek, amaç ve hizmet konularına bağlı olarak gereken çabayı harcamak ve derneğin toplum içindeki olumlu görüntüsünü sürdürmek ilkelerini içerir. Üye zorunlu ödentilere eşit olarak katılır, dernekten çıksa veya çıkarılsa, üyelikte bulunduğu sürenin ödentisini vermek zorundadır.
b) Fahri Üye: Derneğe amaç ve hizmet konularına sevgi ve saygıları bulunanlar arasında en az iki üyenin önerisi ve yönetim kurulunun kararı ile seçilen ve derneği maddi yönden ziyade manevi yönlerden çapa harcayan fahri nitelikli üyelerdir. Dernek organlarına seçilme ve seçme haklarına sahip olmayıp dernek bütçesinde öngörülen ödentiyi ödemekle yükümlü değildirler. Aidat ödemesi kendi isteğine bağlıdır.
MADDE 8- ÜYELİK İŞLEMLERİ :
Dernek üyeliği işlemleri aşağıda gösterilmiştir.
Dernek üyesi olmak isteyen adaylar, dernek amacı ve hizmet konuları ile Ana Tüzük hükümlerini kabul ettiklerini, gerekli üyelik koşullarını içerdiklerini belirten "Üyelik Bildirimi" ni doldurup Dernek Başkanlığına sunarlar.
Dernek yönetim kurulu üyeleri yada kuracağı bir komite aracılığı ile aday hakkında gereken araştırmayı yaptıktan sonra başvuru tarihinden başlamak üzere (30) gün içinde adayın isteği ile ilgili kararını verir v e adaya yazılı olarak bildirir.
Adayın Dernek üyeliğine kabul edilmesi üzerine kayıt işlemleri yapılır. Giriş ödentisi ile yıllık ödentinin gereken bölümü alınır. Üyelik işlemlerinin yapılmasına müteakip rozet ve üye kimlik kartları verilir.
Dernek Yönetim Kurulunca adayın isteğinin reddine ilişkin kararı kesindir.
MADDE 9- ÜYELİKTEN AYRILMA :
Üyelik,ölüm ve üyelikten ayrılma dileği ile sona erer. Her üye dilediği anda Dernek Başkanlığına yazılı olarak ayrılma isteğini bildirmekle dernek üyeliğinden ayrılmış sayılır. Ancak ayrılan üyenin mali sorumluluğu, yasal nedenlerle ayrılanların yasal nedeninin oluşum tarihinde diğerlerinin ise ayrılma dileğinin yapıldığı çalışma döneminin sonunda biter ve kendilerinden ilişkili bulundukları çalışma döneminin tüm ödentileri alınır.
MADDE 10- ÜYELİKTEN ÇIKARILMA :
Dernek üyeliğinde çıkarılma nedenleri aşağıda gösterilmiştir.
Özürsüz olarak çalışma ve toplantılardan uzak kalmak, verilen görevleri yapmamak görev almaktan kaçınmak ve böylelikle derneğin yaşamasına ve amaç ile hizmet konularına ilgisizlik göstermek,
Derneklere üye olma hakkını yitirme ve dernek ana tüzüğü hükümleri ile genel kurul ve yönetim kurulu kararlarına aykırı davranmak.
Tüm ödentilerini ödemedikleri için üst üste iki olağan genel kurul kabul edilmemek.
Yıllık üye aidatını doluş tarihinden itibaren yazılı uyarıya rağmen 30 gün içerisinde ödemeyenler dernek yönetim kurulu kararı ile çıkartılır. Gelecek yıllarda baş vurunun yapılması halinde ise geçmişe ait aidatlarının tamamının yüzde yirmi beş fazlası ile alınır.
Dernekten çıkan ve çıkarılanların ödedikleri aidat ve sair ödentileri geri verilmez, derneğe ait rozet ve üye kimlikleri geri alınır. Geri vermeyenler hakkında yasal yollara başvurulur.
Dernek üyelinden çıkarılanlar derneğin hiçbir tesisinden faydalanamadıkları gibi derneğin hiçbir hizmetinden faydalanamazlar.
Askerliğini yapmamış olan dernek üyelerinin askerlik süresince verilmesi gereken üye aidatları bu süre askıda kalır.
Okul öğretim görmekte iken mezun olan öğrenci velisinin üyeliği yönetim kurulu kararı ile sona erer.
MADDE 11 ÜYELİĞİN SONA ERMESİ :
Üyelik için kanunda veya tüzükte aranılan nitelikleri sonradan kaybedenlerin dernek üyeliği kendiliğinden sona erer. Belirtilen durumların birinin tespiti halinde üyelik kaydı dernek yönetim kurulunca silinir.
MADDE 12- ÜYELİKTEN ÇIKARILMA İŞLEMLERİ VE İTİRAZ :
Dernek Yönetim Kurulu, kuracağı bir Disiplin Komitesi aracılığı ile üye hakkında gereken araştırma ve incelemeyi yaptırıp üyenin de savunmasını aldırdıktan sonra üyelikten çıkarma kararı çoğunluk oyu ile verir, yazılı olarak üyeye bildirir.
Çıkarılan üye, kendisine bildirilen karara karşı bildirim tarihinden başlamak üzere (15) gün içinde Dernek Yönetim Kurulu aracılığı ile Genel Kurulu itiraz edilebilir. İtiraz ilk Genel Kurul toplantısında görüşülür ve karara bağlanır. İtirazın karara bağlanmasına kadar üyenin hak ve yükümlülükleri devam eder.
Üyenin süresinde itiraz etmemesi ya da itirazın Genel Kurulda reddedilmesi halinde Dernek Yönetim Kurulu üyenin kaydını siler. Çıkarılan üyenin Genel Kurul tarihinden başlamak üzere bir ay içinde alınan karara karşı mahkemeye baş vurma hakkı saklıdır.
Ölen üyenin dışında ayrılan yada çıkarılan üyenin tüm ödenti borçları ödenmediği takdirde Dernek Yönetim Kurulu yasal yollara baş vurabilir.
BÖLÜM -3
GENEL KURUL TOPLANTI ZAMANI VE KURALLARI
MADDE 13- GENEL KURUL :
Derneğini olağan genel kurul toplantısı 2 YILDA BİR MAYIS ayında toplanır ve üyelerinin yarıdan bir fazlasının katılması ile Dernek merkezinin bulunduğu yerde veya yönetimce uygun görülecek bir yerde çalışmalarına başlar.
MADDE 14- GENEL KURULA ÇAĞRI YÖNTEMLERİ :
Dernek genel kurulunun toplantıya çağrılmasında uygulanacak yöntemler aşağıda gösterilmiştir.
Dernek Yönetim Kurulu genel kurula katılma hakkına sahip üyeler çizelgesini saptar ve tüm ödenti borçlarının ödenmesi için borçlu üyelere uyarıda bulunur. Borçları bulunan üyeler genel kurul toplantısına katılamazlar, seçme ve seçilme hakkına sahip olamazlar.
Genel kurula katılacak üyeler, en az (15) gün önceden yapılacak toplantının ve bu toplantıda yeterli çoğunluk sağlanamadığı takdirde düzenlenecek ikinci toplantının tarihi, saati, yeri ve gündemi dernek merkezimizin bulunduğu yerde yayınlanan gazetelerin birinde duyurulmak veya fax, elektronik posta ve iadeli taahhütlü mektup düzenlenmesi suretiyle toplantıya çağrılır. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasında 7 günden az 60 günden fazla süre olamaz.
İkinci toplantı yeter çoğunluk aranmaksızın katılan üyelerle açılır ve genel kurul çalışmalarına başlar. Ancak katılan üye sayısı Yönetim Kurulu ile Denetleme Kurulu üye tam sayıları toplamının iki katından aşağı olamaz.
Genel Kurul toplantısı birden çok geri bırakılamaz. Geri bırakılan genel kurul toplantısı altı ay içinde yapılmak zorundadır.
MADDE 15- GENEL KURUL TOPLANTI İLKELERİ :
Genel Kurul Toplantılarında uygulanacak ilkeler aşağıda gösterilmiştir.
Genel Kurula katılacak üyeler, Yönetim Kurulunca düzenlenen "Genel Kurul Üyeleri "Çizelgedeki adları karşısına imza atıp Genel Kurul Giriş Kartı almak suretiyle toplantıya girebilirler İmzalanan çizelgeye göre genel kurula katılan üyeler sayısı ile toplantı ve karar yeter sayıları,Dernek Başkanı ile Sekreter tarafından imzalanan bir tutanakla saptanır.
Genel Kurul, Sekreterin çoğunluğun sağlandığını belirten tutanağı okumasından sonra Dernek Başkanı yada Başkan Yardımcısı tarafından açılır ve genel kurulu yönetmek üzere oluşturulacak bir Divan Başkan, bir başkan yardımcısı ,bir yazman seçilir.
Genel Kurulda gündemdeki maddeler görüşülür. Ancak toplantıya katılan üyelerin en az 1/10 biri tarafından yazılı olarak görüşülmesi istenen ve gündem maddeleri ile ilişkili konuların gündeme konulması zorunludur.
Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı olup oyunu kendisi kullanmak zorundadır.
Genel kurulda karar yeter sayısı, genel kurula katılanların yarıdan bir fazlasıdır. Ancak ana tüzük değişikliği ile derneğin feshine ilişkin kararlar toplantıya katılan üyelerin 2/3 sinin çoğunluğu ile alınması zorunludur.
MADDE 16- OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL :
Olağan üstü genel kurul, Olağan genel kurul toplantısına kadar beklenilmesinin mümkün olmayacak ya da bir an önce görüşülmesinde yarar sağlayacak önemli ve zorunlu konularda, aşağıda gösterilen başvuru ve kararlar uyarınca yönetim kurulu tarafından en geç bir ay içinde toplantıya çağrılır.
Dernek üye sayısının (1/5)'inin konu için yapacakları yazılı ve imzalı başvuru Yönetim kurulunun, gerek gördüğü konularda alacağı karar,
Denetleme kurulunun Dernek hesap işlemleri ile bütçe konusundan alacağı oy birliği kararı,
Yönetim kurulun, isteğe rağmen genel kurulu toplantıya çağırmaması halinde üyelerden birinin başvurusu üzerine, sulh hakimi 3 üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirilmesi halinde,
Olağanüstü genel kurul toplantısı, olağan genel kurul toplantısındaki yönetim ve ilkeleri ne göre yapılır.
BÖLÜM -4
DERNEK ZORUNLU ORGANLARININ OLUŞUMU VE GÖREVLERİ
MADDE 17- DERNEĞİN ORGANLARI :
1-Genel Kurul
2-Yönetim kurulu
3-Denetleme Kurulu
4-Danışma Kurulu
MADDE 18- GENEL KURUL GÖREV VE YETKİLERİ :
Genel kurul derneğin en yetkili karar organı olup görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir.
Genel kurul kararları toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınır, tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin 2/3 çoğunluğuyla alınabilir.
Mevcut kanunlar ile Dernek ana tüzüğü hükümleri doğrultusunda gerekli kararları almak ,
Çalışma dönemi çalışma programı ile yıllık bütçe yönetmeliği, gelir ve gider çizelgelerini görüşüp onaylamak
Çalışma dönemi yönetim ve denetleme kurulu asıl ve yedek üyelerini seçmek
Geçen çalışma dönemine ilişkin yönetim kurulu çalışma raporu ile bilanço ve gelir gider çizelgelerini; denetleme ve yönetim kurulu raporlarını görüşüp karara bağlamak, yönetim kurulu üyelerini aklamak,
Dernek ana tüzüğünün değiştirilmesine ilişkin yönetim kurulu tasarısını görüşüp karara bağlamak,
Dernek üyeliğinden çıkarılanların, yönetim kurulu kararlarına karşı sürelerinde yaptıkları itirazları hakkında karar almak,
Derneğe taşınmaz mal satın alınması ya da satılması konularında yönetim kuruluna yetki vermek,
Derneğin uluslar arası çalışmalarda bulunması, yurt dışındaki kuruluşlara katılması ya da bunlarla işbirliğinde olması için yönetim kurulunun yaptığı öneriler hakkında karar almak,
Şube veya şubeler açılmasına veya kapatılmasına karar verir.
Derneğin dağıtılmasına ve malvarlığının dağıtılmasına karar vermek,
Gerekli diğer konularda karar vermek,
MADDE 19- YÖNETİM KURULUNUN TEŞKİLİ :
Derneğin yetkili yönetim organı bulunan yönetim kurulunun oluşum biçimi aşağıda gösterilmiştir.
Yönetim kurulu, iki yıllık süre için seçilmiş en az ( 7 ) asıl ve ( 7 ) yedek üyeden oluşur. Seçimlerden önce genel kurul , yönetim kurulu asıl ve yedek üye sayısını saptar.
Yönetim kurulu üye sayısı,boşalmalar sebebiyle üye tam sayısının yarısının altına düşerse genel kurul ,kalan yönetim kurulu üyeleri veya denetim kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağrılır. Çağrı yapılmazsa ,üyelerden birinin istemi üzerine ,sulh hakimi ,üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlidir.
MADDE 20- YÖNETİM KURULUNUN ÇALIŞMA BİÇİMLERİ :
Yönetim kurulunun çalışma ilkeleri aşağıda düzenlenmiştir.
Yönetim kurulu seçimini izleyen 15 gün içinde düzenlenecek ilk toplantıda bir dernek Başkanı, bir Başkan yardımcısı, bir sayman ve Dernek amaç ve hizmet konuları ile ilgili yönetmenler seçmek suretiyle görev bölümü yapılır.
Yönetim kurulu en az ayda bir kez toplanır ve gereğinde olağanüstü toplantı yapılabilir.
Yönetim kurulunun toplantı yeter sayısı,üye tam sayısının yarıdan bir fazlası ve karar yeter sayısı katılanların salt çoğunluğudur.
Yönetim kurulu dernek Başkanının çağrısı ve saptadığı günde doğrultusunda toplanır ve çalışmalarını yapar.
MADDE 21- YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ :
Yönetim kurulu, derneğin yürütme ve temsil organıdır; bu görevini kanuna ve dernek tüzüğüne uygun olarak yerine getirir.
Türk yasaları ve bu ana tüzük hükümleri doğrultusunda gereken karaları almak; genel kurul kararlarını uygulamak ,
Derneği, dernek başkanı aracılığı ile temsil etmek ya da gerektiğinde diğer üyelere de yetki vermek, bu yetki yönetim kurulunca, üyelerden birine veya bir üçüncü kişiye verilebilir.
Çalışma dönemi çalışma programı ile yıllık bütçe yönetmeliği, gelir ve gider çizelgelerini hazırlamak ve genel kurulca onaylandıktan sonra uygulamak,
Geçen çalışma dönemi çalışma raporu ile bilanço ve gelir gider çizelgelerini hazırlamak ,
Dernek başkanının önerisi üzerine, üyelik nitelik ve koşullarını yitiren, amaç ve hizmet konularından uzaklaşan; bu ana tüzük hükümleri ve genel kurul kararlarına aykırı hareket eden, aykırı söz ve eylemlerde bulunan üyeler hakkında gereken cezaları vermek,
Genel kurul toplantılarının tarihini, saatini, yerini ve gündemini saptamak; üyelere ve ilçe Kaymakamlığına duyurmak,
Danışma kurulu üyelerini seçmek ve önerileri ile dilekçesi hakkında karar vermek,
Yönetim ve hizmet konuları doğrultusunda görev yapacak çalışma gurupları ya da komiteler kurmak ve raporları hakkında gereken karaları almak.
Derneğin işlerini yürütecek personel ve danışmanları atamak ve gereğinde işlerine son vermek,
Ortaklık, iktisadi işletme, yardımlaşma sandığı kurulmasına ya da kurulmuş ve kurulacaklara katılmaya karar vermek,
Dernek ana tüzüğünün değiştirilmesi ile yönetmeliklerin hazırlanması ve değiştirilmesine ilişkin tasarılar hazırlamak,
Genel kurul toplantılarında alınan karaları üyelere ve ilgili yerlere bildirmek,
Geçen çalışma dönemi sorumlusu yönetim kurulundan görevi ve bilanço gereği Dernek malvarlığını teslim almak ve aynı biçimde gelecek çalışma dönemi yönetim kuruluna teslim etmek ,
Genel kuruldan aldığı yetki doğrultusunda şube veya şubeler açılacak yerlerde şube kurucularını tayin eder ve onlara şube açmaları için onay verir,
Gerekli diğer işlem ve uygulamaları yapmak,
MADDE 22- DENETLEME KURULUNUN TEŞKİLİ :
Derneğin denetiminden Denetleme Kurulu sorumlu bulunmaktadır. Denetleme kurulunun oluşumu ve çalışma ilkeleri ile ilişkili hükümler aşağıda gösterilmiştir.
Denetleme kurulu, genel kurulda açık oyla iki yıl için seçilmiş (3) asıl ve (3) yedek üyeden oluşur,
Denetleme kurulu, seçime müteakip kendi arasında görev bölümü yapar.
Denetleme kurulu gerek gördüğü zamanlarda toplanır. Toplantı ve karar yeter sayısı ikidir.
Denetleme kurulu; derneğin bütçe, hesap ve işlemleri ile ilgili defter ve belgeleri üzerinde yapacağı inceleme sonuçlarını, dilek ve önerilerini yönetim kuruluna bildirmek; yönetim kurulunca hazırlanan çalışma dönemi programı ile yıllık bütçe yönetmeliği ve gelir gider çizelgelerinin görüşüleceği yönetim kurulu toplantısında hazır bulunarak dilek ve önerilerini belirtmek yönetim kurulunca hazırlanan geçen çalışma dönemi raporu ile bilanço ve gelir gider çizelgeleri hakkındaki incelemelerini bir raporla kurula sunmakla görevli ve yetkilidir.
MADDE 23- DENETLEME KURULUNUN GÖREVLERİ :
Denetleme Kurulu görevini Dernek Tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve altı ayı geçmeyen aralıklarla yapar ve denetleme sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
MADDE 24 -YÜKSEK DANIŞMA KURULU
Yüksek Danışma Kurulu, dernek eski başkanları ile onursal üyeler ve dernek üyeleri arasında iki yıllık süre için seçilmiş yedi (7) üyeden oluşur. Yüksek Danışma Kurulu her yıl en az üç kez toplanır ve ilk toplantısında bir başkan, bir başkan yardımcısı ve bir sekreter seçer, toplantı ve karar yeter sayısı olağan çoğunluktur.
Yüksek Danışma Kurulu başkanı yada dernek başkanı tarafından düzenlenmiş gündem gereğince toplantıya çağrılır ve toplantının karar tutanaklarının bir örneği Yönetim Kuruluna gönderilir.
MADDE 25 -DANIŞMA KURULU GÖREV VE YETKİLERİ
Danışma Kurulunun görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir.
Dernek amaç ve hizmet konuları yönünden yapılması gereken çalışmalara ilişkin taslak programlar hazırlamak, uygulamalara yönelik öneri ve dileklerde bulunmak.
Üyeler arasında sevgi, saygı ve anlayışı içeren; düşünce yöntem ve kurallar üzerinde çalışmalar yaparak, dayanışmayı öngören öneri ve dileklerde bulunmak.
Yönetim Kurulu ve Genel Kurulun diğer konulardaki istek ve dilekleri hakkında görüşlerini bildirmek.
MADDE 26- ORTAK HÜKÜMLER
Yönetim ve Denetleme Kurulu Üyeleri, özürsüz olarak üst üste üç toplantıya yada özürlü olsa dahi çalışma dönemi içinde düzenlenen toplantıların yarısından bir fazlasına katılmadıkları takdirde kurullarından ayrılmış sayılırlar.
Herhangi bir nedenle kuruldan ayrılan üyenin yerine, ilk sırada bulunan yedek üye bir hafta içinde asıl üyeliğe çağrılır.
MADDE 27-ÇALIŞMA GRUPLARI YADA YÖNETİM VE HİZMET KOMİTELERİ
Dernek amaç ve hizmet konularında yönetime yardımcı olmak üzere, geçici yada sürekli olarak en az üç kişiden oluşan çalışma grupları yada yönetim ve hizmet komiteleri kurulabilir. Çalışma grupları yada geçici komiteler Dernek Başkanı, sürekli komiteler Yönetim kararı ile seçilirler.
Çalışma grupları yada yönetim ve hizmet komiteleri, yönetim, denetleme ve danışma kurullarının karar almalarına yada yürütme birimine yardımcı olabilecek, etüt, araştırma ve incelemeleri yapmak, önerilerde bulunmak ve gerektiğinde uygulamalarını da yapmakla görevli ve yetkilidir.
MADDE 28- GENEL SEKRETER
Yönetim Kurulu, dernek üyeleri arasından veya dışarıdan bir Genel sekreter tayin eder. Genel Sekreter, Yönetim Kurulunca kendisine tevdi olunan işleri, derneğin günlük idari işlerini, Ana Tüzük ve Yönetim Kurulu Kararlarına göre yürütür. Yönetim Kurulunca verilen yetkiler çerçevesinde derneği temsil eder, derneğin büro ve diğer çalışanları Genel Sekretere bağlı olarak görev yaparlar. Genel Sekreterin yaptığı bütün işler Yönetim Kurulunun kontrolüne tabidir.
BÖLÜM -5
MALİ HÜKÜMLER
MADDE 29-ÇALIŞMA DÖNEMİ VE BÜTÇE :
Derneğin çalışma dönemi 1 Ocak başlar ve 31 Aralıkta sona erer.
Dernek yönetim kurulu her takvim yılının ilk dört ayı içinde bir önceki yıla ait yönetim ve denetim organlarında görevli başkan ve üyelerinin ad. Adres, Tabiye ve görev sürelerinin uluslar arası işbirliği çalışmalarına üyesi bulunduğu üst kuruluşlarına yıllık beyanname şeklinde Mahallin en büyük mülki idare amirliğine ve üyesi bulunduğu üst kuruluşuna verir.
MADDE 30- DERNEĞİN GELİRLERİ :
Giriş Aidatı: Bir defaya mahsus olmak üzere 2.000 YTL ( İki bin Yeni Türk Lirası) üyeliğe kabul edilen her üye için öngörülen aidattır.
Yıllık Aidat: Üyeler için her çalışma bütçesinde öngörülen ve üyeliğin devamı süresince ödenmesi zorunlu olan, yıllık üzerinden IV. Ayrı Döneme bölünen aidattır. Bu aidat aylık , üye başına 300 YTL ( Üç yüz Yeni Türk Lirası ) olarak belirlenmiştir.
Derneğin tüm aidatlarını Yönetim Kurulu, kararı ile bütçe çerçevesinde belirler.
Dernek taşınır ve taşınmaz malları ile haklarının kiraya verilmesinden sağlanan gelirler ile taşınır değerler gelirleri.
Her türlü yayın ve piyango satışları ile toplantı, temsil, festival ve gösteri ile benzerinde elde edilen gelirler.
Her türlü koşullu yada koşulsuz bağış, vasiyet ve yardımlar.
Ortaklıklar, iktisadi işletmeler, lokal ve yardımlaşma sandığından sağlanacak gelirler Diğer Gelirler:
Derneğin kuracağı iktisadi işletmeden elde edilen gelirler.
2860 Sayılı yardım toplama Kanunu doğrultusunda elde edilen gelirler.
MADDE 31- GELİR VE GİDER İŞLEMLERİ :
Derneğin gelir ve gider işlemlerinde aşağıda gösterilen kural ve yöntemler uygulanır.
Dernek gelirleri ve üye aidatları Alındı belgeleri ile toplanır. Bağış, yardım ve ödentileri toplayacak yetkililer yönetim kurulu kararı ile belirtilir ve Valilik Makamı İl Dernekler Müdürlüğü ve/veya İlçe Kaymakamlığına tescil ettirilir. Alındı belgesine, ödenti ve bağışı ödeyenin açık kimliği yazılır ve imzası alınır.
Giderlere ilişkin harcamalarda fatura ya da makbuz alınır. Belirtilen belgelerin alınamaması halinde hizmet karşılığı yapılan iş ve işlemlerde harcama belgesi düzenlenir.
MADDE 32- BORÇLANMA USULLERİ :
Dernek faaliyetlerini sürdürmek amacıyla gerekli görülen hallerde Yönetim Kurulu Kararı ve Bütçe imkânları çerçevesinde borçlanır. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.
MADDE 32- DERNEĞİN TUTMAK ZORUNDA OLDUĞU DEFTERLER :
03.09.2002 tarih ve 4721 sayılı kanuna dayanılarak çıkartılan yönetmeliğin 4. ve 5. Maddesi gereğince her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak vergi usul kanunu uyarınca Maliye Bakanlığınca belirtilen değer oranını aşması halinde bilanço esaslarına göre, değeri aşmaması halinde ise İşletme esaslarına göre defter tutulur.
1-İŞLETME ESASINA TABİ OLUNMASI HALİNDE;
1-Üye kayıt defteri
2-Karar defteri
3-İşletme hesabı defteri
4-Demirbaş Defteri
5-Alındı Belgesi kayıt defteri
6-Gelen ve giden evrak kayıt defteri
2-BİLANÇO ESASINA TABİ OLNMASI HALİNDE ;
1-Üye kayıt defteri
2-Karar defteri
3-Yevmiye defteri
4-Büyük defter
5-Envanter defteri
6-Demirbaş defteri
7-Alındı belgesi kayıt defteri
8-Gelen ve giden evrak kayıt defteri
Her iki durumlarda yukarıda belirtilen tüm defterlerin noter veya dernekler biriminden tasdik edildikten sonra kullanılır.
BÖLÜM -4
DİĞER HÜKÜMLER
MADDE 33- DERNEĞİN İÇ DENETİM ŞEKLİ :
Derneklerde iç denetim esastır. Genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Denetim kurulu; derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
Denetim kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü bilgi, belge ve kayıtların, dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.
MADDE 34 TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
Tüzük değişikliği genel kurul toplantısına katılma hakkına sahip üyelerin 2/3 katılım ile toplanır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu toplantıya katılan üye sayılı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Dernek tüzüğü genel kurula katılan üyelerin (2/3) oy çoğunluğunun kararı ile değiştirilir.
MADDE 35- DERNEĞİN FESHİ
Derneğin feshi genel kurul toplantısına katılma hakkına sahip üyelerin 2/3 katılım ile toplanır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Derneğin feshi genel kurula katılan üyelerin (2/3) oy çoğunluğunun kararı ile değiştirilir.
Derneğin feshi yönetim kurulu tarafından (5) gün içinde mahallin en büyük mülki idare amirliğine bildirilir.
MADDE 36- KENDİLİĞİNDEN DAĞILMIŞ SAYILMA :
1-Amacın gerçekleşmesinin olanaksız hale gelmesi veya sürenin sona
ermesi,
2-İlk genel kurul toplantısının kanunda öngörülen sürede yapılmamış ve
zorunlu organların oluşturulmaması,
3-Borç ödemede acze düşmüş olması,
4-Tüzük gereğince yönetim kurulunun oluşturulmasının olanaksız hale gelmesi,
5-Olağan genel kurul toplantısının iki defa üst üste yapılmaması,
Her ilgilinin Sulh Hakimine müracaat ederek derneğin kendiliğinden sona erdiğinin tespitini isteyebilir.
MADDE 37-GEÇİCİ YÖNETİM KURULU ÜYELERİ :
Ø Osman Niyazi ÖNEN BAŞKAN
Ø Mehmet Behiç PAKYÜREK BAŞKAN YARDIMCISI
Ø Sedat ÖTLEŞ YAZMAN
Ø Tamer ÜNAL MUHASİP
Ø Ömer BAĞCI KURUCU ÜYE
Ø Ahmet SAGUN KURUCU ÜYE
Ø Bülent IŞIK KURUCU ÜYE
Ø Osman KOCAMAN KURUCU ÜYE
Ø Osman MERZECİ KURUCU ÜYE
MADDE-38- YÖNETMELİKLER :
Dernek ana tüzük Hükümleri Yönetim kurulunun hazırlayacağı ve aşağıda gösterilen Yönetmelikler hükümlerine göre uygulanır.
1) Personel Özlük Hakları Yönetmeliği
2) Genel Muhasebe ve Bütçe Yönetmeliği
3) İktisadi İşletme Yönetmeliği
MADDE 39- DERNEĞİN TASFİYESİ :
Derneğin genel kurul kararı ile fesih edilmesi halinde, mal varlığının ne şekilde değerlendirileceğine GENEL KURUL KARAR VERİR. Mahkeme kararı ile kapatılması halinde ise, derneğin bütün para, mal ve hakları, mahkeme kararıyla derneğin amacına en yakın ve kapatıldığı tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredilir.
MADDE 40- TÜZÜKTE BULUNMAYAN HÜKÜMLERDE :
5253 Sayılı Dernekler Kanunu ve 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu hükümleri uygulanır.
MADDE 41- YARGILAMA USULÜ
Bu Kanunla ilgili olarak hukuk mahkemelerinde bakılacak davalarda basit yargılama usulü uygulanır.
Bu Kanun hükümlerine aykırı davranan failler hakkındaki soruşturma ve kovuşturma, yer ve zaman kaydı aranmaksızın 3005 sayılı Meşhud Suçların Muhakeme Usulü Kanunu hükümlerine göre yapılır.
Osman Niyazi ÖNEN Mehmet Behiç PAKYÜREK Sedat ÖTLEŞ
BAŞKAN BAŞKAN YARDIMCISI YAZMAN
Tamer ÜNAL Ömer BAĞCI Ahmet SAGUN
MUHASİP Kurucu Üye Kurucu Üye
Bülent IŞIK Osman KOCAMAN Osman MERZECİ
Kurucu Üye Kurucu Üye Kurucu Üye